Improving Solutions for Student Absenteeism Erasmus Project
General information for the Improving Solutions for Student Absenteeism Erasmus Project
Project Title
Improving Solutions for Student Absenteeism
Project Key Action
This project related with these key action: Cooperation for innovation and the exchange of good practices
Project Action Type
This project related with this action type : Strategic Partnerships for school education
Project Call Year
This project’s Call Year is 2016
Project Topics
This project is related with these Project Topics: Early School Leaving / combating failure in education
Project Summary
Erken Okul Terki(ESL); AB 2020 öncelikli çalışma alanlarından biridir ve karar vericiler var olan ESL oranını %10’un altına çekmek için çözümler aramaktadır. Projenin konusu olan okul devamsızlığı ise öğrencileri erken okul terkine sevk eden göstergelerden biridir. Bu bağlamda var olan uluslararası probleme kalıcı ve radikal çözümler sunmak için Kütahya Dumlupınar Üniversitesi koordinatörlüğünde Avrupa’dan 3 kurum (Elliniko Mesogeiako Panepistimio, Wuppertal Üniversitesi ve M&M Profuture S.L) ve Kütahya Rehberlik Araştırma Merkezi(RAM) bir araya gelmiştir. Projemizin temel amacı,14-18 yaşları arasındaki bireylerin devamsızlıklarını önleyerek, AB’de ESL oranlarını %10’un altına düşürme hedefine katkıda bulunmaktır. Bu projeyle erken okul terki oranlarının düşürülmesine katkının yanı sıra, örgün olmayan eğitim yöntemlerinin geliştirilmesi, dijital araçların üretilmesi ve kullanımı sağlanmaya çalışılarak program önceliklerine katkıda bulunulmuştur.
Proje kapsamında 7 fikri çıktı üretilmiş, 1 LTT faaliyeti düzenlenmiş, biri uluslararası olmak üzere 5 farklı çoğaltıcı etkinlik yapılmış ve 5 TPM gerçekleştirilmiştir. Bunların yanı sıra onlarca yaygınlaştırma etkinliği ve sosyal medya paylaşımları yapılmıştır(issapoject.com). Proje süresince; öğrenciler, veliler, öğretmenler, rehber öğretmenler, yöneticiler, karar vericiler ve diğer kamu ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle görüşülmüştür. Engelli bireyler ve mülteciler gibi dezavantajlı katılımcılar da bu faaliyetlere dahil edilmiştir.
Projede üretilen fikri çıktılar sırasıyla; öğrenci devamsızlık nedenleri analiz kitapçığı, bireylerin bilgi paylaşımı yapabilecekleri ve yetkililere sorular sorabilecekleri interaktif bir e-platform, öğrencilerin bireysel olarak devamsızlık nedenlerini saptayan ve çözüm stratejileri sunan ISMA modül, öğretmenlere yeni pedagojik yöntemlerin aktarıldığı ve öğrencilere yönelik kariyer planlamalarına da katkı sağlayacak eğiticilerin eğitimi kitapçığı, okullarda uygulanarak öğrencilerin bilinç altı farkındalığını arttırmaya yönelik pedogojik tiyatro konsepti dokümanı, okulların devamsızlık sorununu çözmeleri için sonsuz döngü ile oluşturulmuş dijital ISMA Rehber kitabı ve akademik yayınlardır(issaproject.com).
Projenin başlangıcında hedef gruplara nitel ve nicel anketler uygulanmış, konuyla ilgili bilinen tüm literatür taranmış ve delphi yöntemi ile alan uzmanlarının da görüşü alınarak; devamsızlık nedenleri irdelenmiş ve analiz edilmiştir. Elde edilen bu verilerle bireyselleştirilmiş çözüm yazılımı olan ISMA modül oluşturulmuştur. Böylece ilke defa devamsızlık ile ilgili içerisinde 77 neden ve 67 çözüm stratejisi bulunan bir dijital araç geliştirilmiştir. İspanya’da düzenlenen kısa dönem eğiticilerin eğitimi faaliyeti düzenlenmiştir. Bu faaliyet kaskad sistemi ile yerel eğitimcilere dağıtılmıştır. Projede pedagojik tiyatro oluşturulmuş, bunun için geliştirilen konsept okulların kullanabilmesi için şimdiden yayımlanmıştır. Ayrıca beş faklı tiyatro oyunu yazılarak oynanmıştır. Projenin hedef gruplarının birbirleriyle bilgi alış verişini sağlayacağı bir interaktif e-platform’da oluşturulmuştur. Projenin önemli çıktılarından biri de kurumlara devamsızlıkla ilgili bir problemi nasıl çözeceklerini başlangıçtan sona yapılması gerekenleri anlatan dijital araç ISMA Pathwaydir. Son olarak proje sonuçlarının etkinliği arttırmada kritik çıktılardan olan akademik yayınlar taahhüt edilenden daha fazla sayıda üretilmiştir.
Gerçekleştirilen projemiz ile tüm dünyada kullanılabilecek nitelikte 2402 yayının incelenmesi, 600’ün üzerinde öğrencinin anketlerle katılımı ve 15 alan uzmanının görüşleri kullanılarak devamsızlık ile ilgili bir analiz kitapçığı, 2 makale ve 2 bildiri üretilmiştir. Şimdilerde 430’un üzerinde bireyin üye olduğu e-platformumuz, devamsızlık ve bağlantılı konularda tartışmaların gerçekleştiği interaktif bir araç hüviyetindedir. ISMA Modül iki pilot okulda uygulanmış ve nedenleri tespit etme ve giderme anlamında umut veren bir yazılım olmuştur. Kütahya’daki diğer okullarda da kullanılacak olan modül için, Girit, Barcelona, Muğla, Denizli ve Isparta’dan eğitim teklifleri tarafımıza ulaşmıştır. 20 eğitimci yeni eğitim metodlarını LTT etkinliği ve geliştirilen ilgili kitapçıktan öğrenmiş ve 100’ün üzerinde kişiye bunları aktarmıştır. Okullarda uygulanabilecek ve içerisinde bilgisayar oyunu (zeibi) içeren bir pedagojik tiyatro konsepti geliştirilmiş, ayrıca 5 farklı oyun sergilenmiştir. Son olarak e-platform, tiyatro ve modül ile ilgili 6 bildiri yayımlanmıştır. Projede pilot uygulamada 9 öğrencinin devamsızlığının engellendiği, 487 öğrencinin devamsızlık nedenlerinin ortaya konulduğu tespit edilmiştir. Sosyal medya, basından haberler ve toplantılarla binlerce bireye ulaşılmıştır(issaproject.com). Proje çıktılarının geniş bir tabanda kullanılmasıyla İspanya ve Türkiye gibi ülkelerde devamsızlık kök nedenlerinin tespiti adına kullanışlı olmasının yanı sıra geliştirilebilir çözümler üretmesi açısından da etkin olacaktır.
EU Grant (Eur)
Funding of the project from EU: 180167 Eur
Project Coordinator
KUTAHYA DUMLUPINAR UNIVERSITESI & Country: TR
Project Partners
- BERGISCHE UNIVERSITAET WUPPERTAL
- M&M Profuture Training, S.L.
- Kutahya Rehberlik ve Arastirma Merkezi
- ELLINIKO MESOGEIAKO PANEPISTIMIO